Sesame Bread

IMG_2095

Sesame bread

This is one of my favorite bread recipes. I bake it as a big loaf and when it has cooled down I slice it up and put it in a bag in the freezer. Whenever I’m in a mood for a piece of toast I just take a slice of bread from the freezer and pop it in the toaster. It is so yummy with butter on it! And it is easy to make. The original recipe is from Anna Bergenström, I have made a small change to it. If you like this bread please check out Anna’s wonderful cookbook, you can find it here:   Adlibris

25 gram yeast

2 cups of lukewarm water

1 teaspoon of salt

1 tablespoon of honey

3 3/4 cups of flour

1/2 cup of sesame seeds (pealed sesame seeds)

Preheat the oven to 475 F

Take a big bowl and dissolve the yeast in half a cup of lukewarm water. Add salt and honey, stir until it has dissolved. Add the rest of the water and then stir in the sesame seeds and flour. The dough should be firm but still sticky. Cover the bowl and set it rise for 1-2 hours, it doesn’t matter how long.

 IMG_2088

Cover a baking sheet with greaseproof paper. Turn the dough out on the greaseproof paper and shape it to a loaf. Don’t knead the dough, just shape it. Sprinkle some sesame seeds on top of the loaf. Bake in oven at 475 F for 10 minutes, then lower the temperature to 250 F and bake for 40-45 minutes more. Voilà your bread is done! Enjoy : )

IMG_2090

 

 Sesamlimpa

Det här är ett av mina favoritrecept som jag hade turen att får smaka när min bokklubb hade möte i vintras. Josefin hade bakat det här brödet och vi var alla rörande överens om det var ett av det bästa bröd vi ätit. Jag har gjort en liten ändring på brödet, jag har bytt ut 1 dl solrosfrö mot sesamfrö. Orginalreceptet kommer från Anna Bergenström. Gillar du det här receptet så kan gå in här och titta på Annas bok:   Annas Nya Mat

25 gram jäst

4 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 msk honung

1 dl sesamfrö

8-9 dl vetemjöl

Lös upp jästen i 1 dl ljummet vatten i en stor bunke, tillsätt salt & honung. Rör tills honungen har löst upp sig. Tillsätt resten av vattnet, rör sedan ner sesamfrön och vetemjöl. Degen ska vara fast men fortfarande kletig. Täck och låt jäsa i 1-2 timmar, det är inte så noga. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Forma degen till en limpa. Obs, knåda inte. Strö lite sesamfrö ovanpå limpan. Grädda på 250 grader i 10 min, dra sedan ner värmen till 125 grader och grädda ytterligare 40-45 min. Voilà nu har du en fantastik limpa. Så fort brödet svalnat så brukar jag skiva upp det och frysa in det. Är jag sedan sugen på rostat så är det enkelt att ta fram ur frysen och stoppa ner i brödrosten. Det smakar gudomligt med smör på. Lycka till med bakningen!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s