Full Moon and cinnamon buns

IMG_0947

I woke up at 05.15 am today, those who know me knows this is not my regular M.O. I blame it on the full moon of last night. A friend of mine that work in the E.R said that whenever there is a full moon, the ER is full with people that has had some crazy accidents. Some people are also a bit crazy… I truly believe that we humans are influenced by the full moon.

So what did I do at 05.15 this morning? Well of course I baked vanilla-cinnamon buns : ) Here is the result : )

I morse vaknade jag 0515, för er som känner mig så vet ni att det inte hör till vanligheten. Jag skyller det helt och fullt på fullmånen. En vän till mig som jobbar på akuten, har berättat att så fort det är fullmåne så fylls hela akuten med människor som haft helt galna olyckor. En del av dem är lite galna själva… Jag tror starkt på att vi människor påverkas av fullmånens dragningskraft.

Så vad gjorde jag denna arla morgon? Naturligtvis ställde jag mig och bakade vanilj & kanel knutar. Ovan kan ni se resultatet. Om det är någon annan som finner sig sömnlös en tidig morgon och känner för att baka lite så kommer receptet här:

Vanilj & Kanel knutar

Deg:

50g jäst

200 g smör

5 dl mjölk

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

1 tsk salt

Ca 1 l vetemjöl

Fyllning:

250 g smör rumstempererat

1,5 dl strösocker

5 msk vaniljsocker

2 msk kanel

Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken & kardemumman, låt det bli 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen i bunken och lös upp jästen. Tillsätt resten av mjölkblandningen. Rör om noga. Tillsätt sockret & saltet, rör om noga. Tillsätt slutligen mjölet lite i taget och rör tills du har en fast och smidig deg. Låt jäsa i 30 min.

Medan degen jäser rör ihop fyllningen. Jag tycker det är enklast att köra smöret i mikron i några sekunder så att det blir lagom mjukt. Sedan blandar jag alla ingredienser på en stor tallrik med en gaffel.

När degen jäst delar du den i 2 delar. Kavla ut den första delen på ett mjölat bakbord till en stor rektangel, bred på hälften av fyllningen över hela rektangeln. Vik sedan ihop degen på långsidan. Skär 18 st långa remsor. Jag brukar använda en pizzadelare. Skär sedan en lång skåra på varje remsa, lämna ca 1 cm där remsan fortfarande sitter ihop. Sedan tar du remsan och tvinnar den och sedan rullar du ihop den och gömmer skarven under bullan. Låt jäsa i 30 min till. Pensla sedan bullarna och strö hackad mandel och pärlsocker ovanpå. Grädda i ca 225 g i 6-8 min. Testa dig fram alla ugnar är olika varma.

Lämna gärna en kommentar om hur ditt bullbak gick?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s